Supravietuitorii romi ai deportarilor in Transnistria - servicii sociale, combaterea inegalitatilor, promovarea tolerantei si a intelegerii multiculturale

Despre proiect în emisiunea "Și eu m-am născut în România" Național TV, 8 octombrie 2016

 

8 octombrie 2016, "Şi eu m-am născut în România", Naţional TV.

Si eu m-am nascut in Romania - 08 oct 2016_0002 from roma-survivors.ro on Vimeo.


Emisiune despre Holocaust, deportarea romilor în Transnistria, inclusiv interviuri cu supravieţuitorii romi pe care am încercat să-i ajutăm cu dosarele de pensii de deportat (Traian Crăciun, Dobre Gheorghe şi Enuta Spiridon) (min. 1-20).
Min. 20-32, cazul Traian Crăciun. Unul dintre multele exemple care arata lipsa de respect faţă de supravieţuitorii romi. În 1942, 25.000 de romi au fost deportaţi de autorităţile române în Transnistria. Jumătate dintre ei au murit acolo. Puţinii supravieţuitori rămaşi în prezent au, teoretic, nişte drepturi (o pensie de deportat). Doar că puţini o şi primesc, adeseori autorităţile invocând pretexte ridicole. Alţii, cum este cazul lui Traian Crăciun, pot primi o pensie de ghetto acordată de statul german. În acest caz, singurul lucru pe care autorităţile romane ar trebui să-l facă este să completeze un formular. Este simplu: are doar două pagini. Dar autorităţile române nu au făcut-o. Din februarie până în octombrie 2016, l-au păsat de la un birou la altul, de la o casă de pensii la alta (Bucureşti, respectiv Ialomiţa). Romii, cetăţeni romani, au fost deportaţi în 1942 de autorităţile române în Transnistria administrată de romani. 74 de ani mai târziu, germanii sunt dispuşi să-i plătească o pensie de ghetto, deşi, în realitate, responsabilitatea directă revine romanilor. Iar românii, timp de nouă luni, nu eliberează nici măcar un formular. Abia după ce a intervenit presa (scrisori ale redacţiei către Casele de pensii), au catadicsit să dea răspuns şi să completeze formularul (în 24 de ore!), adică să facă ceea ce nu au făcut 9 luni. Şi sunt multe alte cazuri asemănătoare.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)