"Este un proiect mai mult decât necesar care,
ajutând supravieţuitorii romi ai deportărilor în Transnistria,
va contribui şi la promovarea toleranţei în societatea românească."
Vintilă Mihăilescu, antropolog, SNSPA
Bucureşti
Vineri, 27 martie 2014
Centrul de Resurse pentru Comunitate organizează în data de 27 martie 2014, de la ora 12, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Str. Spiru Haret nr. 8, Sala Negulescu, workshop-ul de închidere a proiectului Supravieţuitorii romi ai deportărilor în Transnistria - servicii sociale, combaterea inegalităţilor, promovarea toleranţei şi a înţelegerii multiculturale. După prezentarea proiectului vor urma discuţii (la care participă istorici, jurişti, activişti si supravieţuitori ai Holocaustului) şi proiecţia filmului documentar “Valea Plângerii".
În anul 1942, guvernul Antonescu a decis deportarea a aproximativ 25.000 de romi în Transnistria. Mai mult de jumătate dintre aceştia (12.923) erau copii. Mulţi dintre cei deportaţi au murit în Transnistria între 1942-1944. Puţinii supravieţuitori romi care încă mai trăiesc printre noi sunt extrem de vulnerabili social: bătrâni, bolnavi, săraci, nu dispun de niciun fel de pensie.
Totuşi, potrivit Legii 189/2000, aceşti supravieţuitori au anumite drepturi: o indemnizaţie lunară, asistenţă medicală, călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, loc de veci la cerere precum şi alte facilităţi. Foarte puţini dintre ei cunosc aceste prevederi legale şi chiar şi mai puţini reuşesc să facă toate demersurile necesare (adeseori mult prea complicate pentru nişte oameni având o vârstă înaintată). Lipsiţi de drepturile prevăzute, supravieţuitorii depind de ajutorul social şi adeseori sunt stigmatizaţi. Ignorarea unor aspecte dureroase din istoria romilor precum deportarea în Transnistria are efecte negative asupra relaţiilor interetnice actuale. Absenţa eforturilor de prezervare a memoriei unor asemenea tragedii determină un grad redus de empatie şi reflectarea preponderent prejudiciată a romilor.
Proiectul şi-a propus să contribuie la rezolvarea acestor probleme prin ajutarea supravieţuitorilor romi să beneficieze de drepturile legale, asigurând legătura între petenţi, arhive, case de pensii, autorităţi etc. Pe lângă latura socială, proiectul a contribuit şi la crearea unei arhive audio/video cu mărturii ale supravieţuitorilor romi. Aceasta va putea fi folosită în scopuri educaţionale, pentru sensibilizarea populaţiei în faţa dramelor romilor. Numărul supravieţuitorilor pe care i-am ajutat şi continuăm să-i ajutăm depăşeşte numărul de 100 de persoane pe care ni l-am propus la începutul proiectului.
De asemenea, în cadrul proiectului am întreprins demersuri să-i ajutăm pe supravieţuitorii romi şi cu obţinerea unei pensii oferite de statul german pentru munca în ghetto-urile din Transnistria. Din păcate, procesul este destul de anevoios, mulţi dintre cei identificaţi şi intervievaţi murind între timp. Pe de altă parte, necunoaşterea precisă a criteriilor de eligibilitate, zvonurile lansate în mod interesat au determinat in ultimele luni ca zeci de mii de romi (urmaşi ai celor deportaţi, deci neeligibili) să depună dosare, în speranţa obţinerii unor despăgubiri.
Proiectul se desfăşoară la nivelul întregii ţări, între lunile aprilie 2014 - aprilie 2015, şi este implementat de Centrul de Resurse pentru Comunitate în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Politice - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Stiinte Politice - Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului şi Asociaţia Obştească "Porojan" din Republica Moldova.
Proiectul Supravieţuitorii romi ai deportărilor în Transnistria - servicii sociale, combaterea inegalităţilor, promovarea toleranţei şi a înţelegerii multiculturale este finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 31.500 de euro.
Persoana de contact
Irina Matei
0736376889
irina.matei@fspub.unibuc.ro
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org